|
Volkomen onverwacht werd Roelof Ybema geconfronteerd met problemen aan zijn hart. Na een periode vol twijfel besloot hij te bewijzen dat een hartpatiënt geen tweederangsburger is. Zijn revalidatie rondde hij op indrukwekkende wijze af op de top van de bijna zesduizend meter hoge Kilimanjaro in Tanzania. De hoogste berg van Afrika. Dat deze prestatie niet alleen voor hem was weggelegd, werd bewezen door de Nederlandse Hart Expeditie 2007 (www.nhe2007.nl). Roelof Ybema verzorgt voor u graag een presentatie waarin verslag wordt gedaan van dit buitengewoon bijzondere project.
De presentatie vertelt het verhaal van een team hartpatiënten die het aandurfden om de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya te beklimmen. Het boeiende verhaal en de schitterende beelden zijn heel stimulerend voor hartpatiënten en zij die in hun nabije omgeving hiermee geconfronteerd zijn. Niet alleen voor hartpatiënten zal de presentatie een stimulans zijn, dat geldt ook voor mensen die getroffen zijn door een ander soort medische aandoening. Patiëntenorganisaties zullen met veel genoegen kennis nemen van de prestaties van de expeditieleden. De presentatie zal patiënten zeker een hart onder de riem steken en hun omgeving een positiever beeld geven van de mogelijkheden die een (ex-)patiënt nog heeft.
Roelof Ybema is een Fries in hart en nieren en groot sportliefhebber. Hij woont bijna midden in Friesland in het dorpje Wommels, daar waar de wereld bijna op z’n vlakst is. Toch is de bergsport één van zijn grootste passies, maar na een hartoperatie vreesde hij dat deze tak van sport voor hem voorbij was. De beklimming van de Kilimanjaro bewees echter het ongelijk van deze gedachte en in Tanzania sprak hij al over zijn wens om met een hele kleine groep ook nog eens de bijna zevenduizend meter hoge Aconcagua te beklimmen. De wens om deze berg te beklimmen bleek hij te delen met zijn zoon Rogier. Deze nam bij terugkeer in Nederland initiatieven die zouden leiden tot een groots opgezette expeditie met een tiental hartpatiënten naar deze berg nabij de grens van Argentinië en Chili. Eens en voor altijd moest bewezen worden dat hartpatiënten nog altijd in staat zijn om ongekende fysieke prestaties te leveren.
De Nederlandse Hartexpeditie 2007 is een fascinerend gevecht geworden met een uiterst succesvol resultaat. Tijdens de presentatie kunt u meebeleven hoe een groep van zo’ n vijfentwintig personen omging met alle ‘ups and downs’. Mits goed getraind en begeleid, kunnen (ex-)hartpatiënten letterlijk nog op heel hoog niveau presteren. Natuurlijk geldt dat niet alleen voor deze patiënten, maar vaak ook voor veel andere patiëntengroepen. U krijgt daarnaast een goed beeld van de problemen die horen bij de organisatie van een dergelijk grote onderneming. Naast patiëntengroepen blijkt de presentatie ook voor andere instellingen en bedrijven bijzonder boeiend te zijn. Nuttig is het zeker, alleen al om een reëler beeld te krijgen van de mogelijkheden van een hartpatiënt. Mensen die een overwinning op zichzelf hebben behaald, zijn vaak ook maatschappelijk ‘winners’ en geen ‘losers’.
|