Volkomen onverwacht werd Roelof Ybema geconfronteerd met problemen aan zijn hart. Na een periode vol twijfel besloot hij te bewijzen dat een hartpatiŽnt geen tweederangsburger is. Zijn revalidatie rondde hij op indrukwekkende wijze af op de top van de bijna zesduizend meter hoge Kilimanjaro in Tanzania. De hoogste berg van Afrika. Dat deze prestatie niet alleen voor hem was weggelegd, werd bewezen door de Nederlandse Hart Expeditie 2007 (www.nhe2007.nl). Roelof Ybema verzorgt voor u graag een presentatie waarin verslag wordt gedaan van dit buitengewoon bijzondere project.

De presentatie vertelt het verhaal van een team hartpatiŽnten die het aandurfden om de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya te beklimmen. Het boeiende verhaal en de schitterende beelden zijn heel stimulerend voor hartpatiŽnten en zij die in hun nabije omgeving hiermee geconfronteerd zijn. Niet alleen voor hartpatiŽnten zal de presentatie een stimulans zijn, dat geldt ook voor mensen die getroffen zijn door een ander soort medische aandoening. PatiŽntenorganisaties zullen met veel genoegen kennis nemen van de prestaties van de expeditieleden. De presentatie zal patiŽnten zeker een hart onder de riem steken en hun omgeving een positiever beeld geven van de mogelijkheden die een (ex-)patiŽnt nog heeft.

Roelof Ybema is een Fries in hart en nieren en groot sportliefhebber. Hij woont bijna midden in Friesland in het dorpje Wommels, daar waar de wereld bijna op zín vlakst is. Toch is de bergsport ťťn van zijn grootste passies, maar na een hartoperatie vreesde hij dat deze tak van sport voor hem voorbij was. De beklimming van de Kilimanjaro bewees echter het ongelijk van deze gedachte en in Tanzania sprak hij al over zijn wens om met een hele kleine groep ook nog eens de bijna zevenduizend meter hoge Aconcagua te beklimmen. De wens om deze berg te beklimmen bleek hij te delen met zijn zoon Rogier. Deze nam bij terugkeer in Nederland initiatieven die zouden leiden tot een groots opgezette expeditie met een tiental hartpatiŽnten naar deze berg nabij de grens van ArgentiniŽ en Chili. Eens en voor altijd moest bewezen worden dat hartpatiŽnten nog altijd in staat zijn om ongekende fysieke prestaties te leveren.

De Nederlandse Hartexpeditie 2007 is een fascinerend gevecht geworden met een uiterst succesvol resultaat. Tijdens de presentatie kunt u meebeleven hoe een groep van zoí n vijfentwintig personen omging met alle Ďups and downsí. Mits goed getraind en begeleid, kunnen (ex-)hartpatiŽnten letterlijk nog op heel hoog niveau presteren. Natuurlijk geldt dat niet alleen voor deze patiŽnten, maar vaak ook voor veel andere patiŽntengroepen. U krijgt daarnaast een goed beeld van de problemen die horen bij de organisatie van een dergelijk grote onderneming. Naast patiŽntengroepen blijkt de presentatie ook voor andere instellingen en bedrijven bijzonder boeiend te zijn. Nuttig is het zeker, alleen al om een reŽler beeld te krijgen van de mogelijkheden van een hartpatiŽnt. Mensen die een overwinning op zichzelf hebben behaald, zijn vaak ook maatschappelijk Ďwinnersí en geen Ďlosersí.